Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017

"Επαρση"...ύπουλος εχθρός των ψαλτών !

Άκης Ν. Λιλιόπουλος
Αναρωτιέμαι πολλές φορές μέχρι που μπορεί να φτάσει η "έπαρση" των ψαλτών.
Οκ...εντάξει μας λείπει η πνευματικότητα, μας λείπει η ταπείνωσις, μας λείπει η εξομολόγησις , η Θ. Κοινωνία....
        Ψάλτη φίλε μου, οφείλουμε να συντονιστούμε με τα δεδομένα του καθήκοντος που αναλάβαμε. Οφείλουμε να κλείσουμε τα μάτια, να προσευχηθούμε και να παρακαλέσουμε την Παναγιά μας, ο μονάκριβος Υιός Της να μας ελεήσει !
        Το καθήκον του ψάλτου είναι Ιερό. Η Εκκλησία μας, μέσω των Ιερών Κανόνων παροτρύνει τους Ψάλτες να αντιληφθούν την μέγιστη σημασία του λειτουργήματος που έχουν αναλάβει και να διάγουν βίον μη απάδοντα προς την διακεκριμένη εν τη Εκκλησία θέσιν τους.
     Για όσους από εσάς "καύχεστε" ότι δεν έχετε πάρει χειροθεσία και ότι δεν είστε κατώτερος κλήρος, σας λέγω ότι "πρέπει" να πάρετε χειροθεσία διότι ο 26ος Αποστολικός Κανών, ομιλεί ξεκάθαρα περί ψαλτών και τους χαρακτηρίζει "Κλήρον"
    Ο 33ος Κανόνας της Έκτης Οικουμενικής συνόδου αναφέρει ότι "δεν μπορεί" ουδείς μη έχοντα κανονική χειροθεσία να αναβαίνει στον άμβωνα και να ψάλλει. Διατάζει ακόμη και τον έλεγχο των ψαλτών μήπως και δεν έχουν κουρά και χειροθεσία.
      Σημαντικός Κανόνας είναι και ο 15ος της Λαοδικείας. "Απαγορεύει να ψάλλει οιοσδήποτε στην Εκκλησία" ήτοι, όποιος δεν έχει χειροθετηθεί από τον Επίσκοπόν του σε ψάλτη, δεν δύναται να ψάλλει.
Γι αυτό φίλοι μου, μην αφήνετε οποιονδήποτε (εκτός κι αν τον γνωρίζεται) να ψάλλει. Αν σας πει ότι είναι ψάλτης και ντρέπεστε ή δεν έχετε χρόνο να τον "ελέγξετε", στείλτε τον να πάρει "καιρό" και να τον "επικαιροποιήσει" ο παππούλης σας.
Καιρό οφείλουν να λαμβάνουν όλοι οι ψάλτες. Πρωτοψάλτης, Λαμπαδάριος, Βοηθοί, Ισοκρατες κτλ..
Ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχε γράψει μία ωραία εγκύκλιο για τους ψάλτες.
Λέγει λοιπόν:"Καιρός" ὑπό τῶν ἱεροψαλτῶν.
"Μετά τούς ἱερεῖς καί διακόνους, "Καιρόν" λαμβάνουν καί οἱ δύο ἱεροψάλται, (Πρωτοψάλτης καί Λαμπαδάριος) ταυτοχρόνως, ἱστάμενοι καί αὐτοί ἐνώπιον τοῦ Θρόνου, ὁ μέν Πρωτοψάλτης ἐκ δεξιῶν καί ἐξ ἀριστερῶν του ὁ Λαμπαδάριος. Οὗτοι φέροντες τά ράσα των, ποιοῦν ταυτοχρόνως μίαν μετάνοιαν, καί μέ τήν σειράν του ἕκαστος ἀσπάζονται τήν δεξιᾶν τοῦ Ἐπισκόπου, καί πάλιν ταυτοχρόνως ποιοῦν μετάνοιαν καί σχῆμα καί ἀπέρχονται ἕκαστος εἰς τό στάδιόν του. Τό αὐτό πράττουν ἐν συνεχείᾳ καί οἱ βοηθοί των".
     Υπάρχουν και άλλοι Κανόνες που ομιλούν "Περί ιεροπρέπειας και εκκλησιαστικής συνείδησης των Ψαλτών" Ομιλούν για τις ηθικές υποχρεώσεις των ψαλτών, οι οποίες δεν είναι και λίγες, αλλά και για τις τιμωρίες τους, σε περίπτωση που δεν πράττουν "τα ορθώς" που φτάνουν μέχρι και την "έκπτωση" του αξιώματος τους.
     Δεν μιλάμε για ανάρμοστες πράξεις, τύπου μοιχείας, πορνείας, (25ος Αποστ. Κ.) χαρτοπαιξίας, μέθης....που "a priori"καταλαβαίνει κάποιος ότι είναι βαριά αμαρτήματα, μιλάμε για νηστεία Τεσσαρακοστής, για νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής.
    Ο Κανόνας λέγει ακριβώς:"Ει τις ψάλτης την Αγίαν Τεσαρακοστήν ού νηστεύει , ή Τετράδα ή Παρασκευήν", ορίζει είναι εκπίπτη του κληρικού αυτού αξιώματος "Οι κανόνες είναι πολλοί. Οι υποχρεώσεις αρκετές των ψαλτών και είτε θέλουμε να το αποδεχτούμε είτε όχι είμαστε ΚΑΤΩΤΕΡΟΣ ΚΛΗΡΟΣ
Και ως κατώτερος κλήρος ο 8ος Αποστολικός Κανόνας, ρητά, διαλαμβάνει πεί σε όλο τον κατάλογο του Ιερατικού, ήτοι, και στον κατώτερο κλήρο, (ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΨΑΛΤΩΝ), να μεταλαμβάνουν τακτικά τα Άχραντα Μυστήρια.
Βέβαια διαβάζω στο ίντερνετ σε γνωστό φόρουμ και από γνωστό ψάλτη της Κρήτης...έχει αποθάνει και δεν αναφέρω το όνομά του..."Να "βράσω" (ζητάει συγνώμη για την ακραία λέξη) τους ιερούς κανόνες"...που οι ιερείς τους εφαρμόζουν κατά το δοκούν και καταπατούν τα συμφέροντα των Ιεροψαλτών...και για τους οποίους έδωσε μεγάλους αγώνες!!(...μπορεί να έχει και δίκιο....)
      Μου κάνει εντύπωση ο 59ος Αποστολικός Κανόνας που ομιλεί για τα κέρδη των τυχερών της Εκκλησίας (γάμους βαφτίσια, μνημόσυνα κτλ) που θίγει την ακριβή διανομή και την θεωρώ δίκαια αλλά και όστις εκ των Ιερέων δεν τηρεί τα δέοντα της διανομής κρίνεται αυστηρά σαν να φονεύσει τον αδελφόν του !
      Κάτι άλλο που με ενοχλεί αφάνταστα είναι η έπαρση των ψαλτών που δεν είναι και λίγη. Η έπαρση αυτή προέρχεται από ανθρώπους γνώστες της μουσικής, αλλά και από ανθρώπους τελείως άμουσους. Με ενοχλεί αφάνταστα που κάποιοι ψάλτες, με διαφόρους τρόπους απαξιώνουν τους συναδέλφους των με δημόσιες επιπλήξεις, ή κατ' ιδίαν, δια ζώσης, με χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με αυτό που πράττουμε. Είναι απεχθέστερο δε, όταν πρόκειται για γνωστούς ψάλτες που κρίνουν άλλους της ίδιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας.
("μάνι-μάνι" κάνει εχθρούς μιας και πολλοί μαθητές, διαβάζουν την κακία που έγραψε για τον δάσκαλό τους)
Πρόσφατα διάβασα σε γνωστό φόρουμ ψάλτης να παρομοιάζει άλλον γνωστό ψάλτη σαν "μανάβη" επειδή δεν είχε κλείσει το κουμπί του ράσου.
       Για όνομα του Θεού, δεν σου έχει τύχει την τελευταία στιγμή να φύγει το κουμπί του ράσου στο λαιμό ή να μην σου κάνει το ράσο λόγω μικρού μεγέθους ή να ζεστενόσουν, ή να το ξέχασες κιόλας...είναι ανάγκη να το αποκαλέσεις δημόσια ..."μανάβη"?!?
      Η έπαρση αυτή προέρχεται από τον άμετρο εγωισμό, μας λείπει η ταπείνωση, μας λείπει η Θ. Κοινωνία, βλέπουμε τους εαυτούς μας ως καλλιτέχνες και μόνο. Η Ψαλμωδία είναι προσευχή δεν συναγωνιζόμαστε μεταξύ μας. Όταν επιπλήττεις και διορθώνεις κατ' αυτόν τον τρόπο αισθάνεσαι ο "ένας και μοναδικός, ο καλύτερος"...πλανάσαι πλάνην οικτρά !!
     Αυτές ήταν μερικές σκέψεις και ιδέες που ήθελα να μοιραστώ μεταξύ σας και είθε ο Θεός να μας φωτίζει και να μας αξιώνει να τον υπηρετούμε πιστά και ορθά, απομακρύνοντας κάθε αρνητική σκέψη και λογισμό με ένα και μοναδικό σκοπό, την Δόξαν Αυτού !!!
Άκης Ν. Λιλιόπουλος
Ψάλτης Αθηνών