![]() |
Παράσημο στον Άκη. Ν. Λιλιόπουλο, με το Χρυσό Λέοντα Αριστείας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, από τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας & Πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο Β' |
Βιογραφικό Σημείωμα
Άκης Ν. Λιλιόπουλος
Χοράρχης – Πρωτοψάλτης – Μουσικοδιδάσκαλος
Αντιπρόεδρος ΟΜΣΙΕ
Ο Άκης Ν. Λιλιόπουλος αποτελεί μια επιφανή προσωπικότητα της Βυζαντινής μουσικής τέχνης, με βαθιές ρίζες στην παράδοση και τη θρησκευτική μουσική της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος σε μια οικογένεια με μακρά παράδοση στην ψαλτική, ο Άκης Λιλιόπουλος ενσωματώνει τη μουσική παιδεία, το πνευματικό ήθος και την καλλιτεχνική ευαισθησία που χαρακτηρίζουν τους κορυφαίους εκπροσώπους του είδους.
Μουσική Εκπαίδευση και Καθοδηγητές
Από μικρή ηλικία μυήθηκε στη Βυζαντινή Μουσική από τον πατέρα του, Νικόλαο Λιλιόπουλο, έναν σπουδαίο πρωτοψάλτη και καθηγητή της ψαλτικής τέχνης. Μετά την ολοκλήρωση των πρώτων σπουδών του στη Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής (ΒΕΜ) της Μητροπόλεως Νικαίας, συνέχισε στην Ιερά Μητρόπολη Πειραιώς, όπου, υπό την καθοδήγηση του μεγάλου πρωτοψάλτη Δημήτρη Βερύκιου, απέκτησε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής.
Η εξέλιξή του εμπλουτίστηκε από τις διδαχές κορυφαίων δασκάλων, όπως οι:
Νικόλαος Λιλιόπουλος (Πρωτοψάλτης Καθ. Ι. Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος)
Κωνσταντίνος Μήλιος (Πρωτοψάλτης Μητροπόλεως Περιστερίου εκ Κων/πολης
Κωνσταντίνος Μήλιος (Πρωτοψάλτης Μητροπόλεως Περιστερίου εκ Κων/πολης
Γεώργιος Τσατσαρώνης (Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος του Οικουμενικού Θρόνου)
Λυκούργος Αγγελόπουλος (Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως)
Δημήτριος Βερύκιος (Πρωτοψάλτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, π. Φαλήρου)
Δημήτριος Βερύκιος (Πρωτοψάλτης Κοιμήσεως της Θεοτόκου, π. Φαλήρου)
Γεώργιος Ρεμούνδος (Άρχων Πρωτοψάλτης Μητροπόλεως Χαλκηδόνος).
Δραστηριότητες και Προσφορά
Με την απαράμιλλη δεξιοτεχνία και την αγάπη του για τη Βυζαντινή Μουσική, ο Άκης Λιλιόπουλος έχει διακονήσει αναλόγια μεγάλων Ιερών Ναών των Αθηνών όπως:
• Πρωτοψάλτης σε ηλικία 15 ετών στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Σεπολίων.
• Λαμπαδάριος στην Καθεδρικό Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος
• Λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νικαίας
• Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίων Ακινδύνων του Δήμου Αγ. Αναργύρων.
• Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Αποστόλων του Δήμου Βριλησσίων.
• Πρωτοψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
• Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Περιστερίου. Καθ' όλη την θητεία του, στον Ι. Μητροπολιτικό Ναό, διετέλεσε ως Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Περιστερίου
• Σήμερα υπηρετεί από την θέση του Δεξιού Αναλογίου, του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Πλαγιαρίου Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα, η διδασκαλία της ψαλτικής τέχνης κατέχει εξέχουσα θέση στη ζωή του.
Έχει διδάξει σε αναγνωρισμένα Ωδεία και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Αθηνών μεταξύ των οποίων:
• Εις την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών του Αγίου Δημητρίου των Όπλων,
• Εις το Αναγνωρισμένο Ωδείο Φόρμιγξ του Ηλία Ρεδιάδη Τούμπα.
• Εις την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών του Αγίου Αθανασίου Πολυδρόσου,
• τ. Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως Περιστερίου.
Καλλιτεχνική Διαδρομή
Ο Άκης Λιλιόπουλος έχει λάβει μέρος σε μεγάλες πανηγύρεις, εκδηλώσεις και συναυλίες, εκπροσωπώντας επάξια τη Βυζαντινή μουσική σε εμβληματικούς ναούς και πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Σημαντικοί σταθμοί της καριέρας του περιλαμβάνουν:
Συναυλίες - Εκδηλώσεις
1. 2000: Συναυλία Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής (concerto di musica bizantina) με Ύμνους και Ψαλμούς της Ορθοδόξου Ανατολικής Εκκλησίας στον Καθολικό Καθεδρικό Ναό Don Bosco – Salesiani της πόλεως L’Aquila, υπό τη δικαιοδοσία του Vaticano, όπου καταχειροκροτήθηκε από κατάμεστο πλήθος Ιταλών.
2. 2010: Συναυλία με τους Χρόνη Αηδονίδη και Δημήτρη Βερύκιο στο Δημοτικό Στάδιο Λευκάδας.
3. Μεγάλη Δευτέρα 2013: Παρουσίαση Βυζαντινών Ύμνων στον πολυχώρο Διεύλευσις του Δήμου Αθηναίων, μαζί με τον Πρωτοψάλτη Ηλία Γιουρούκο, στο έργο "Χριστός Πάσχων".
4. 29 Μαΐου 2013: Μουσικο-Αφηγηματικό Βυζαντινό Ορατόριο "Εάλω η Πόλις" στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων.
5. 23 Απριλίου 2014: Στο Θέατρο Άλφα, συμμετοχή στο Βυζαντινό Ορατόριο του Ηλία Γιουρούκου "Ω Γλυκύ Μου Έαρ...", όπου έψαλαν Πασχαλινούς Ύμνους σε τρεις παραστάσεις.
6. 21 Δεκεμβρίου 2014: Παρουσίαση του Βυζαντινού Χριστουγεννιάτικου Ορατορίου στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου των Όπλων.
7. 23 Δεκεμβρίου 2014: Παρουσίαση του Χριστουγεννιάτικου Βυζαντινού Ορατορίου "Παιδίον Εγεννήθη" στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Παμμ. Ταξιαρχών Φθιώτιδας.
8. 17 Απριλίου 2016: Παρουσίαση του "Πασχαλινού Βυζαντινού Ορατορίου" στον Ιερό Ναό Αναλήψεως της Αθήνας, υπό την Αιγίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, διευθύνοντας χορωδία με περισσότερους από 30 Πρωτοψάλτες και Λαμπαδάριους του Νομού Αττικής.
◦ Η συναυλία καλύφθηκε από: Romfea, Pemptousia, Arxon, Γραφείο Νεότητας, Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
9. 21 Δεκεμβρίου 2016: Στη Χριστουγεννιάτικη Δραματουργία "Η Θεία Ενανθρώπηση", στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορωδιών, στον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου Ομονοίας.
10. 17 Δεκεμβρίου 2017: Διηύθυνε την Παιδική Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Πολιούχο Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, μπροστά σε κατάμεστο κοινό.
11. 29 Μαρτίου 2018: Διεύθυνση Παιδικής Χορωδίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στον Άγιο Διονύσιο Αρεοπαγίτη, στη συναυλία του Γεωργίου Δεμελή "Προσδοκώ Ανάστασιν Νεκρών".
12. 30 Μαρτίου 2018: Μεγάλη Βυζαντινή Δραματουργία "Ο Ωραίος Κάλλει...", διευθύνοντας τη χορωδία Αθηναίοι Υμνωδοί.
13. 12 Δεκεμβρίου 2018: Στο Μουσικό Σχολείο Αθηνών, παρουσίασε τη μεγάλη συναυλία "Η Βυζαντινή Μουσική συνάντησε την Ελληνική Παράδοση" μαζί με τους Αθηναίους Υμνωδούς και το Παραδοσιακό Σύνολο του Μουσικού Σχολείου.
14. 8 Δεκεμβρίου 2019: Συναυλία με τίτλο "Αλεξανδρινά Χριστούγεννα στην πόλη της Αθήνας", όπου πολυμελής Βυζαντινή Χορωδία ερμήνευσε Χριστουγεννιάτικους Ύμνους και Κάλαντα απ' όλη την Ελλάδα.
15. 19 Δεκεμβρίου 2021: Βυζαντινή Συναυλία με τίτλο "Χριστούγεννα στο Περιστέρι", στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Περιστερίου, υπό τη διεύθυνση του Άκη Ν. Λιλιόπουλου.
Συνδικαλιστική Δράση και Διακρίσεις
Αφοσιωμένος στην προάσπιση της ψαλτικής τέχνης, ο Άκης Λιλιόπουλος έχει διατελέσει:
• Γενικός Γραμματέας του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών Αττικής «ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ» επί 20ετία με Πρόεδρο τον Ηλία Γιουρούκο (+2019)
• Εκπρόσωπος στην ΟΜΣΙΕ του Πανελληνίου Συλλόγου Ιεροψαλτών Αττικής "ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ ΣΤΑΝΙΤΣΑΣ" επί σειρά ετών.
• π. Γεν. Γραμματέας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) εκλεγής τον ΜΑΙΟ 2017 για δύο συνεχόμενες θητείες.
(υπέγραψε δε, την εγγραφή της Βυζαντινής Μουσικής / Ψαλτικής στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, που αποφασίστηκε κατά τη 14η συνεδρίαση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της Σύμβασης για τη Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις 11 Δεκεμβρίου 2019).
https://ich.unesco.org/en/RL/byzantine-chant-01508
• π. Κοσμήτωρ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος (ΟΜΣΙΕ) εκλεγής τον ΙΟΥΝΙΟ 2021 για τρίτη συνεχόμενη θητεία.
• Σήμερα για τέταρτη συνεχόμενη θητεία είναι ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος .
Για την προσφορά του στη μουσική και την Ορθοδοξία, έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Λέοντα Αριστείας από την ΑΘΜ Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο Β’.
Εκδοτικό Έργο
Έχει εκδώσει τέσσερις ψηφιακούς δίσκους με Βυζαντινούς ύμνους:
• «Εν Ψαλμοίς και Ύμνοις»
• «Βυζαντινά Απανθίσματα»
• «Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι»
• «Ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας».
Οικογενειακή Ζωή
Είναι έγγαμος με την Αλεξία-Κυριακή Δάρρα και πατέρας έξι παιδιών, δύο εκ των οποίων, ο Νικόλαος και ο Αθανάσιος, συνεχίζουν την ψαλτική παράδοση ως αξιόλογοι πρωτοψάλτες.
Προσωπική Σκέψη
«Η κάθε επιτυχία και το κάθε επίτευγμα είναι δώρο του Θεού. Η πίστη, η προσευχή και η αφοσίωση ανοίγουν το δρόμο για να συνεχίσουμε να διακονούμε με σεβασμό την ψαλτική τέχνη».
Ο Άκης Λιλιόπουλος αποτελεί σύμβολο αφοσίωσης, καλλιτεχνικής αρτιότητας και πνευματικού ήθους, συνεχίζοντας να υπηρετεί τη Βυζαντινή μουσική με αληθινό πάθος και ευλάβεια.
Ο κ. Άκης Ν. Λιλιόπουλος, Χοράρχης – Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ι.Ν.Ευαγγελιστρίας Περιστερίου - Αντιπρόεδρος της ΟΜΣΙΕ, στο Β' Μέρος της αποκλειστικής του συνέντευξης στην PemptousiaTv, μιλάει για τον ορθό τρόπο του "ψάλλειν" και την με σύνεση διακονία του αναλογίου. Τέλος ο κ. Λιλιόπουλος αναφέρεται στη θεωρία και στο βίωμα του ιεροψάλτη, καθώς η γνώση πρέπει να συνοδεύεται από την εμπειρία, αλλά και το ήθος.