Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Σάββατο 30 Απριλίου 2016

"ΑΝΑΣΤΑ Ο ΘΕΟΣ...." Η ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ 30/04/2016 ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΟΠΛΩΝ (ΦΩΤΟΣ-ΒΙΝΤΕΟ)



 Με μεγάλη λαμπρότητα και μεγάλη κατάνυξη τελέστηκε η Πρώτη Ανάσταση στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου των Όπλων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου.
Με κρότους στα στασίδια και στο γυναικωνίτη και χτυπώντας το τάλαντο, στάλθηκε το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης που και αυτόν το χρόνο  αποτέλεσε πόλο έλξης για πολλούς  πιστούς, που έσπευσαν να δουν από κοντά την τελετή και να νοιώσουν την πρώτη Ανάσταση. 
Στο τέλος του Αποστόλου ο π. Φιλούμενος Ρούμπης με θρίαμβο παρουσιάστηκε στην Ωραία Πύλη ψέλνοντας το «Ανάστα ο Θεός, κρίνον την γην, ότι σύ κατακληρονομήσεις εν πάσι τοις έθνεσι»  και αμέσως μετά η εκκλησία σείστηκε από τους χτύπους των σταμνών, των κροτίδων και των ταλάντων που σήμαναν τη νίκη του Θεανθρώπου επί του Θανάτου.
Ο Ιερείς, π. Παύλος, π. Στέφανος και π. Κορνήλιος σκόρπισαν δαφνόφυλλα με άνθη, σύμβολα της νίκης του Ιησού Χριστού. Την ίδια ώρα οι πολυέλαιοι της εκκλησίας κουνιόντουσαν -σαν από σεισμό- και οι πιστοί χτυπούσαν τα ξυλοκαθίσματα, τα στασίδια, συμμετέχοντας με αυτό τον ιδιαίτερα ηχηρό τρόπο στη χαρμόσυνη είδηση της Ανάστασης του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Το έθιμο σημειολογικά συνδέεται με την Ανάσταση του Χριστού που σπάει τα δεσμά του θανάτου. 
Η Πρώτη Ανάσταση, δηλαδή ο Μέγας Εσπερινός, εορτάζεται από την Εκκλησία μας , στις 8.30 το πρωί του Μ. Σαββάτου.  Ο ακριβής χρόνος της Αναστάσεώς Του Ιησού Χριστού δεν είναι γνωστός , αφού κανείς δεν τον είδε την ώρα εκείνη, αλλά πιστοποιήθηκε όταν βαθιά χαράματα οι Μυροφόρες γυναίκες πήγαν στο μνημείο για να αλείψουν το σώμα Του με αρώματα.