Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018

Α´ Χαιρετισμοί της Παναγίας στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου των Όπλων στα Κ. Πατήσια



από το blog του Αλέξη Νικολουτσόπουλου
Φωτορεπορταζ  Αλέξιος Νικολουτσόπουλος
© PCMVideo.WebTV.gr Διαδικτυακή τηλεόραση. 
https://bizantinimousiki.blogspot.gr/2018/02/blog-post_23.html

Η Ορθόδοξη Εκκλησία κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής τιμά ιδιαίτερα τη Μητέρα του Κυρίου μας, ψάλλοντας κάθε Παρασκευή απόγευμα μια ακολουθία που είναι γνωστή ως «Χαιρετισμοί». Είναι μια ακολουθία πολύ αγαπητή στους χριστιανούς και οι ναοί κάθε πόλης και χωριού γεμίζουν, για να τιμήσουν την Θεοτόκο.
Έτσι λοιπόν, το απόγευμα κάθε Παρασκευής, όταν θα πηγαίνεις στους Χαιρετισμούς, καλά θα είναι να έχεις μαζί σου ένα μικρό βιβλιαράκι, για να μπορείς να παρακολουθείς τα τροπάρια που ψάλλονται και τους «Οίκους», που διαβάζει ο ιερέας. Οι «Οίκοι» είναι τα κείμενα που τελειώνουν με το «Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε» και το «Αλληλούια». Από το «Χαίρε», που ακούγεται 144 φορές στους 24 Οίκους – όσα και τα γράμματα της αλφαβήτας – πήρε το όνομά της η ακολουθία: “Χαιρετισμοί”.
Πρώτοι χαιρετισμοί σήμερα λοιπόν 23/02/2018
στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου των Όπλων στα Κ. Πατήσια μέσα σε  μια πολύ ζεστή κατανυκτική ατμόσφαιρα κλήρος και λαός έψαλλαν τα πολύ ωραία τροπάρια μαζί με τους Ιεροψάλτες του ναού.
Στο δεξιό αναλόγιο ο Πρωτοψάλτης Κυριάκος (Άκης) Λιλιόπουλος και Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος.Μαζί με τους βοηθούς του τα παιδιά του!
Στο αριστερό αναλόγιο ο Λαμπαδαριος Αλέξιος Κούβελος.
Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις νέα παιδιά στα αναλόγια των εκκλησιών τα οποία μαθαίνουν βυζαντινή μουσική και είναι αυτά τα οποία θα συνεχίσουν την μουσική μας παράδοση.