...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

13/5/17

Η γνωριμία μου, με τον επίτιμο Πρόεδρο της ΟΜΣΙΕ (Ομοσπονδία Ιεροψαλτών Ελλάδος) κ. ΗΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟ (του Άκη Ν. Λιλιόπουλου Γ.Γ. ΟΜΣΙΕ)

Ηλίας Γιουρούκος
Επίτιμος ΠΡΟΕΔΡΟΣ (ΟΜΣΙΕ)
Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος
Ήταν το έτος 1993 ή το 1994 αρχές της δεκαετίας του '90 εν πάση περιπτώσει, όταν ο πατέρας μου Νικόλαος Β. Λιλιόπουλος (+2011) Ιατρός, Διευθυντής Νοσοκομείου της Αθήνας και Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής στην σχολή της Μητροπόλεως της Νικαίας, μου είπε να πάμε να ψάλλουμε στην Ν. Φιλαδέλφεια στον Καθεδρικό Ι. Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου έψαλλε ο τότε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος κ. Ηλίας Γιουρούκος. Προφανώς δεν μπορούσε να ψάλλει εκείνη την Κυριακή και θα πηγαίναμε να τον αντικαταστήσουμε.
      Το πρωί μας περίμενε στο αναλόγιο και αφού μας κατατόπισε αποχώρησε.
Ήταν η πρώτη επαφή μου με τον Πρόεδρο....
      Το 1995 ήρθε ως Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος του ομώνυμου Δήμου, όπου ήδη υπηρετούσα ως Λαμπαδάριος.
Έτρεμαν τα πόδια μου, μιας και ήτο ένας καλλικέλαδος ψάλτης και επί πλέον όπου και να πήγαινε τον ακολουθούσαν 15-20 άτομα το λιγότερο.
      Τον προσέλαβαν αμέσως ως Πρωτοψάλτη και η στάση του απέναντί μου ήτο μεγαλύτερη από τα προσδοκώμενα μου.

Αμέσως με αγκάλιασε και με περιέβαλλε με αδελφική αγάπη και μου μάθαινε μυστικά της ψαλτικής.
Με αγκάλιασαν και οι συνάδελφοι δομέστικοι, ισοκράτες και βοηθοί του, που εγώ και ο αδελφός μου ο Γιώργος που ψάλλαμε αριστερά, δεν αισθανθήκαμε...παρείσακτοι!!!
Ο Ηλίας Γιουρούκος είναι ένας άνθρωπος που αγκαλιάζει τους νέους, τους προωθεί, τους τιμά και γνωρίζει να τους.. "ανεβάζει", έτσι έπραξε και με εμένα.
      Ένοιωθα ένας δέος και συνάμα μια υπερηφάνεια που τον είχα δεξιό, μιας και οι δραστηριότητές του δεν είχαν τέλος. Οι συναυλίες με τον πολυμελή χορό του στην Αθήνα αλλά και στην επαρχία ήταν πολυάριθμες. Οι συνεντεύξεις που έδινε στα κανάλια και στο ραδιόφωνο το ίδιο. Τα συμβούλια που έκανε με τους ψάλτες, ήταν σε τακτική εβδομαδιαία βάση.
Μα δεν ηρεμεί αυτός ο άνθρωπος, αναρωτιόμουν...?!
Όχι δεν ηρεμούσε, του άρεσε....

Του άρεσε να ασχολείται με τα κοινά, του άρεσε να δίνει συναυλίες βυζαντινής μουσικής και να διαδίδει την ψαλτική τέχνη, του άρεσε να είναι μαζί με τον ψάλτη, από τον πρώτο των Αθηνών μέχρι τον τελευταίο ψαλτάκο σε χωριό των συνόρων.
Και έφτασε βέβαια η ώρα που από όλα αυτά κλονίστηκε η υγεία του, συνέπεια του οποίου, να αποσυρθεί από τα κοινά.
Όμως ως άνθρωπος έμεινε ίδιος, καλόκαρδος, ευγενικός, ανοιχτός και πρόθυμος να βοηθήσει οποιονδήποτε ψάλτη είχε ανάγκη.
Ως Πρόεδρος, υπήρξε ένας άνθρωπος που καθ' όλη την σταδιοδρομία του στο τιμόνι της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτώνν Ελλάδος, ήταν υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του ψαλτικού συμφέροντος.
     Κάτω από αυτό το πρίσμα μπορεί κανείς να πει, ότι η συνολική ψαλτική του διαδρομή στα συνδικαλιστικά, υπήρξε μια παρακαταθήκη και ένας δείκτης πορείας για όλους εμάς τους ψάλτες . Έχοντας ασκήσει υποδειγματικά τα καθηκοντά του ως Πρόεδρος, ως Χοράρχης και συνεχίζει να τα ασκεί ως Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου Κυψέλης που ανήκει στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας,  αγαπήθηκε και εκτιμάται από την συντριπτική πλειοψηφία των ιεροψαλτών.
     Προ ολίγων ημερών τιμήθηκε από την Ομοσπονδία Ιεροψαλτών Ελλάδος παμψηφεί, ως ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΥΤΗΣ δίκαια, αξιοκρατικά και αναγκαία.

Τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας και είμαι πολύ περήφανος που είμαι φίλος του.

Άκης Ν. Λιλιόπουλος
Γεν. Γραμματέας (ΟΜΣΙΕ)
Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος


 
Ακολουθούν φωτογραφίες ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ των ΙΕΡΟΨΑΛΤΩΝ (ανακήρυξη 6/5/2017)
Εξαιρετική επιτυχία εσημείωσε η ημερίδα της Πανελληνίου Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών (ΟΜ.Σ. Ι. Ε.) εις το Δι
ορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας μας στην Πεντέλη το περασμένο Σάββατο 6 Μαίου - παρουσία του εκπροσώπου του Μακαριωτάτου προκαθημένου της Εκκλησίας μας Σεβασμιωάτου Επισκόπου Μαραθώνος κκ Ιωάννου, των εκπροσώπων όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων & λοιπών επισήμων, πραγματοποιήθηκε η ανακήρυξή του κ. ΗΛΙΑ ΓΙΟΥΡΟΥΚΟΥ  εις  ΕΠΙΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟΝ των ιεροψαλτών Ελλάδος.
Στην ευχαριστήρια ομιλία , μεταξύ άλλων : < ... η καρέκλα του προέδρου, δεν ήταν αυτοσκοπός. Υπηρέτησε την ιεροψαλτική τάξη από ηλικίας 19 ετών! Η πυξίδα της καρδιάς του, τροχιοδρομούσε όλα αυτά τα χρόνια την πορεία του. Μιας καρδιάς πλημμυρισμένης από απέραντη αγάπη προς την Β.Μ. και την απαξιωμένη ιεροψαλτική μας οικογένεια. Και όταν η επιθυμία της συντριπτικής πλειοψηφίας θέλησε να καθίσει στην καρέκλα του προέδρου, δεν αισθάνθηκε διαφορετικός, αρχηγός ή κατι σχετικό. Απλός εργάτης, υπηρέτης των συμφερόντων του κλάδου & μάλιστα με πιο αγάπη & ζήλο & μεγαλύτερη υπευθυνότητα ......