Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Υποδοχή της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου στον Άγ. Δημήτριο Όπλων (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ) 21/10/2015


Με συγκίνηση, η ιστορική ενορία του Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου των Όπλων στα Κ. Πατήσια, υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα την εικόνα της Παναγίας της Γοργοϋπηκόου από το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Την ιερή εικόνα μετέφερε ο ιεροδιάκονος του Πατριαρχείου π. Μάρκος, διακονών στο ιδιαίτερο γραφείο του Πατριάρχη Θεοφίλου. Εκατοντάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, ανέμεναν από νωρίς το απόγευμα, στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Στρατηγού Καλάρη, το ιερό σέβασμα από την Αγία Γη. Χαρακτηριστικό της μεγάλης προσμονής τους, ήταν η θέληση να προσκυνήσουν όλοι την εικόνα με την άφιξή της.

Εν τέλει την εικόνα υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Ηλιουπόλεως Αιγύπτου Θεόδωρος, εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, συμπαραστατούμενος από τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμανδρίτη π. Φιλούμενο Ρούμπη και τους συνεφημερίους του. Από εκεί με λιτανευτική πομπή συμπορεύθηκαν προς το Ναό, όπου έγινε δέηση στα προπύλαια και εν συνεχεία τελέστηκε ο εσπερινός χοροστατούντος του κ. Θεοδώρου.

Η προσέλευση των πιστών ήταν πολύ μεγάλη, καθώς στο Ναό εκτίθεται επίσης και τεμάχιο λειψάνου

Ιστορικό του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Όπλων

Ο ενοριακός Ναός, που βρίσεται επί της οδού Στρατηγού Καλλάρη στην περιοχή των Κάτω Πατησίων, είναι ο παλαιός και ιστορικός Ιερός Ναός του Αγίου Δηµητρίου, ο οποίος φέρει το προσωνύµιο «των Όπλων». Ο νέος Ιερός Ναός θεµελιώθηκε το έτος 1976 από τον τότε Επίσκοπο Βρεσθένης (και σημερινό Αρχιεπίσκοπο Αμερικής) κ. Δημήτριο, αποπερατώθηκε περί το έτος 1981 και εγκαινιάσθηκε την Κυριακή του Παραλύτου του έτους 1985.

Ο Ναός του Αγίου Δηµητρίου των Όπλων συνδέεται άρρηκτα µε την Ελληνική Επανάσταση, αποτελεί δε κοµβικό σηµείο για την έναρξη του αγώνα στην Αττική, καθώς ύστερα από θαυματουργική παρέμβαση, από µία φωνή, προερχόµενη από την εικόνα του Αγίου Δηµητρίου, να προστάζει τους Έλληνες οπλαρχηγούς -«Στα όπλα!». Οι Έλληνες πιστεύοντας ότι ήταν θαύµα και προειδοποίηση, πρόσταξαν τα παλικάρια τους να φορτώσουν αµέσως τα µουλάρια και να φύγουν, γλιτώνοντας από την επίθεση των Τούρκων. Έτσι λοιπόν λέει η παράδοση. Από τότε, το ξωκλήσι του Αγ. Δηµητρίου ονοµάστηκε «Άγιος Δηµήτριος των όπλων».
του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Δημητρίου. Ο π. Φιλούμενος Ρούμπης, ενημέρωσε το εκκλησίασμα ότι η παραμονή της εικόνας της Γοργοϋπηκόου, θα παραταθεί μέχρι την 2α Νοεμβρίου, ενώ ευγνωμόνως ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ηλιουπόλεως για την τιμητική του παρουσία καθώς και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο για την ευλογία μεταφοράς της εικόνας.

πηγή: ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ (Σπύρου Παπαγεωργίου)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΕΔΩ
του ΣΠΥΡΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

BINTEO ΕΔΩ του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΡΒΑΝΙΤΗ