...Καλώς ήλθατε στο προσωπικό μου blog,κάντε εγγραφή να ανταλλάσουμε ιδέες απόψεις και να γίνουμε φίλοι!!! ...

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

1/4/18

Με τον Ηλία Κλωναρίδη, Κυριακή των Βαίων εσπέρας 1/4/2018 στον Άγιο Δημήτριο των Όπλων

1/4/2018 Κυριακή των Βαίων εσπέρας στον Άγιο Δημήτριο των Όπλων

(του Άκη Ν. Λιλιόπουλου, Γεν. Γραμ. της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος ΟΜΣΙΕ)
     ο Ηλίας Κλωναρίδης είναι ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης. Άριστος και ηδύμολπος ψάλτης, κατέχει την Βυζαντινή Μουσική άριστα με την κρυστάλλινη και ολοκάθαρη φωνή καθηλώνει το πλήθος που τον ακούει.Σήμερα 1/4/2018 Κυριακή των Βαΐων βρέθηκε στον Άγιο Δημήτριο των Όπλων και έψαλλε μαζί μας τα πρώτα "Νυμφία"
Καταγοήτευσε τους πιστούς με την φωνή του και την μουσικότητα του.
Καθαρός Θεσσαλονικιός (Καραμάνης) οι ψάλτες ξέρουν. Δεν ξέφυγε από το Μουσικό Κείμενο καθόλου. Τα διαστήματα του πλ. β' τον χρόνο, τον ρυθμό, του πλ. δ' ....εξαίρετος, η δε φωνή του, ολόιδια με του αδελφού του Γιάννη, το ίδιο ηχόχρωμα.
Το ψάλσιμό του στην Ακολουθία, ήταν καθαρά βυζαντινό. Μου θύμισε πολύ τον συγχωρεμένο τον Γιάννη Κλωναρίδη που όλοι τον αγαπήσαμε για την αγάπη του και το πάθος για την Βυζαντινή Μουσική.

     Βέβαια γνώριζα πόσο καλός ψάλτης είναι, από την εποχή που ήμουν Λαμπαδάριος στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος του ομώνυμου Δήμου, που ερχόταν στο δεξιό αναλόγιο την δεκαετία του '90 δίπλα στον Πρωτοψάλτη Ηλία Γιουρούκο.
     Τον Ηλία Κλωναρίδη τον γνωρίζω από τον επιστήθιο και αδελφικό μου φίλο, π. Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ιεροψαλτών Ελλάδος, Χοράρχη και Πρωτοψάλτη  Ηλία Γιουρούκο. Τον έχω δει και ακούσει σε πολλές συναυλίες βυζαντινές του, στο Λαύριο, το Δερβένι και αλλού.  Άλλο να τον βλέπεις στην τηλεόραση και άλλο όμως να τον αισθάνεσαι να ψάλλει δίπλα σου.

Αγαπητέ Ηλία θα είναι χαρά και τιμή μας να σε έχουμε και σε άλλες ακολουθίες να σε ευχαριστηθούμε.
Από την Μεγάλη Βυζαντινή Δραματουργία "Ο Ωραίος κάλλει .." 30/3/2018 των ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΥΜΝΩΔΩΝ
σύντομο βιογραφικό του ΗΛΙΑ ΚΛΩΝΑΡΙΔΗ

Γεννήθηκε στο Περιβολάκι Θεσσαλονίκης , κατάγεται από αγροτική οικογένεια με 5 αδέρφια και πέρασε δύσκολα και φτωχικά χρόνια. Μικρός ακολούθησε τ’ αχνάρια του μεγάλου του αδερφού Γιάννη, όντας μουσικολογιώτατος και καλλικέλαδος ψάλτης της βυζαντινής Μουσικής. 
Σε ηλικία 18 ετών ανέλαβε υπεύθυνη θέση ψάλτη. Παράλληλα η αγάπη του για το τραγούδι  τον κερδίζει και στοχεύει να ασχοληθεί επαγγελματικά. Συνεργάστηκε με το Χρήστο Νικολόπουλο και τον Πρόδρομο Τσαουσάκη. Το 1977 ακολουθεί συμβόλαιο με την COLUMBIA και με την φροντίδα του παραγωγού Γιώρ. Πετσίλα συνεργάζεται με τον Γιάννη Μαρκόπουλο στο έργο "ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ" του Διον. Σολομού, συμμετέχοντας μαζί με τους Ν. Ξυλούρη, Ειρ. Παππά, Λ. Χαλκιά. Συνολικά συμμετέχει σε 4 έργα του Μαρκόπουλου όπως "ΣΕΙΡΗΝΕΣ", "ΡΙΖΕΣ” 
Πολλές συναυλίες στο εξωτερικό όπως Λονδίνο, Παρίσι (ΟΛΥΜΠΙΑ), Αμερική, Κύπρο και φυσικά σε πολλές πόλεις της Ελλάδας με κορυφαία στιγμή η συναυλία στο Ηρώδειο τον Ιούνιο του 1982 με το έργο "ΣΕΙΡΗΝΕΣ" σε ποίηση Κ. Μύρη και μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου. Το 1980 με τραγούδια των Κατσαρού – Πυθαγόρα γνωρίζει μεγάλη επιτυχία και καλλιτεχνική αναγνώριση στον κύκλο του, σφραγίζοντας με μοναδική ερμηνεία το τραγούδι "ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ". Συνεργάστηκε επίσης με τους Α. Καλδάρα, Χρ. Νικολόπουλο, Α. Βαρδή, Τ. Σούκα, Θ. Πολυκανδριώτη, Ν. Λαβράνο, Θ. Καμπουρίδη, Μ. Κούμπο. Έχει 14 LP στο ενεργητικό του.
 Η τελευταία του δουλειά είναι ένα αφιέρωμα στο Δημοτικό- Παραδοσιακό Τραγούδι που τόσο αγαπά και επάξια υπηρετεί.
Μεγάλες επιτυχίες του: "ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ", "ΘΑΛΑΣΣΕΣ", "ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ", "ΣΤΟΥ ΦΕΓΓΑΡΙΟΥ ΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ", 
Έχει μια θαυμάσια οικογένεια, τη σύζυγό του Σοφία και τους δυο γιους του Στέλιο και Βαγγέλη.